22: Als werkgever in beeld komen met video en Instagram

Voor aflevering 22 van mijn podcast ‘Hier is AMC’ ben ik langs geweest bij Ellen van Dieren. Je kent haar als de Recruitment Trainer, je hebt haar een event zien presenteren of ze komt langs op je Instagram-tijdlijn. Als je Ellen ziet, dan zie je Ellen ook echt. Ze gebruikt nooit alleen tekst, altijd beeld erbij. Dat was ook de rode draad van ons gesprek: beeld. Hoe kom je in beeld als werkgever, en misschien ook wel als recruiter. Hoe gebruik je echt beeld daarbij, wat voor rol kan Instagram daarbij spelen. En wat is nou de ideale testimonial-video?

Zoals altijd in dit artikel een paar highlights. Kijk vooral ook het hele gesprek. Of luister de podcast. Alle links staan onderaan.

Recruitment en AMC

 

Recent heeft Ellen het programma mede bedacht voor de post-hbo opleiding recruitment aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik wil graag weten welke plek arbeidsmarktcommunicatie daarin heeft gekregen. Een mooi onderdeel vind ik dat Ellen benoemt dat een van de rollen van een recruiter die van ‘Branding expert’ is. En wel op 3 fronten:

–      Employer branding: mensen moeten bij je organisatie willen werken

–      Job branding: ze moeten jouw baan willen

–      Personal branding: ze moeten jou als recruiter vertrouwen en aardig vinden

We spreken ook over de strijd tussen de lange en de korte termijn. Iedereen zal het erover eens zijn dat je aan allebei aandacht moet geven. In de praktijk loop je tegen lastige zaken aan. In grotere organisaties moet je oppassen dat het geen strijd of onduidelijkheid wordt tussen verschillende afdelingen. In kleinere organisaties is er vaak 1 recruiter die verantwoordelijk is voor de korte termijn én de langere termijn.

 

Beeld is de basis

 

Daarna gaan we naar beeld. Te beginnen bij Instagram. Wat maakt Instagram meer dan ‘the next big thing’, zoals we ook ooit over Facebook, Twitter en Hyves hebben gezegd. Dat is natuurlijk een beetje een oude-mannen-vraag van mij. Maar ik stel hem bewust. Want ik vind het ook echt een kanaal met eigen mogelijkheden. Maar die moet je dan wel gebruiken. Aan Ellen is die vraag wel besteed, want zij organiseert een online cursus ‘Werven met Insta’.

Basis is beeld. Instagram is visueel. Zo is het ooit begonnen. Er zijn heel veel features bijgekomen, maar de basis is nog steeds beeld. Als werkgever geeft je dit dus de gelegenheid om (letterlijk) in beeld te komen. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Want de basis voor werving is meestal erg tekstueel. Het gaat in ons vak vooral over vacatureteksten. Dus je moet er aparte aandacht aan besteden. Maar het is bijvoorbeeld de ideale plek om je eigen mensen te laten zien. Wat ze doen, met wie ze dat doen, waarom ze het leuk vinden.

De kunst als recruiter of AMC’er is om het zo echt mogelijk te laten zijn. En dat is echt een kunst. Want als je er teveel vormgeving in stopt, ziet het er te gelikt uit, en geloven mensen het niet meer. Dan is het reclame. Maar je wilt toch regie houden op wat je ongeveer laat zien. Sleutels daarin zijn het helpen en faciliteren van je mensen en formats.

 

De rol van een communicatie-afdeling of -persoon is erg veranderd. Het gaat er tegenwoordig veel meer om dat je mensen helpt om in beeld te komen. Je bent verantwoordelijk voor een podium, op dat podium hebben de medewerkers de hoofdrol. Maar jij helpt ze daarbij. Je kunt het podium inrichten, en de mensen helpen op de achtergrond. Met apparatuur, begeleiding, inhoudelijke input etc.

Met formats help je je mensen ook heel erg. Denk aan ‘de werkweek van…’, ‘de sneakers van…’, ‘een kop koffie met…’, ‘… van de maand’ etc. Dat is voor medewerkers veel makkelijker om in te vullen dan dat je een open vraag bij hen neerlegt.

Enkele werkgevers die al lang bezig zijn met een Instagram-account waar je eigen medewerkers op ziet zijn ABN AMRO, Achmea, NS, Albert Heijn en de Rijksoverheid. Kijk hier maar eens rond, en bekijk dan vooral de hashtags en formats.

 

 

Recept voor de ideale testimonial-video.

 

Daarna gaan we over naar video. Dat is een dun lijntje, want Instagram is voor deel natuurlijk ook video. Maar wat is nou de ideale testimonial-video? Dat is een vraag waar ik al langer mee rondloop. Ik heb er zelf een flink aantal gemaakt, en ik zie ze heel veel langskomen. Samen met Ellen duiken we erin. En het antwoord is……dat dat antwoord er eigenlijk niet is. Want je kunt op heel veel punten in de funnel of kandidaatreis video gebruiken. Maar belangrijkste tip van Ellen bij het maken van video is: maak niet 1 video voor heel veel verschillende touch-points. Ieder moment in de journey vraagt om een eigen invulling.

Mijn belangrijkste punt is dat ik te vroeg ‘pratende hoofden’ in mijn tijdlijn langs zie komen die ik nog helemaal niet interessant vind. En die dus de eerste paar seconden in mijn tijdlijn niet overleven. Daar vind ik dat je de werkgever nog iets meer moet ‘branden’, voordat je een persoon aan het woord laat over zijn werk.

Ellen brengt daar terecht tegenin dat verderop in het traject zo’n video juist erg goed is. Als je al enigszins geïnteresseerd bent in een baan, wil je niet weer ‘teruggaan’ naar de werkgever. Dan wil je mensen aan het woord horen. ‘Want mensen reageren op mensen’

Ook waar.

(dit vind ik een mooi voorbeeld van een video-testimonial die goed in elkaar zit (en waarbij ik overigens niet betrokken ben geweest) . Voordat Johan tegen mij begint te praten over zijn baan, zie ik eerst genoeg breedte en uitdaging voorbijkomen over het project en Boskalis, zodat het voor mij ook interessant wordt om naar Johan’s verhaal te luisteren)

We hebben dus niet een panklaar recept voor die ene video waarmee je alle problemen oplost. Dat is het slechte nieuws. Maar het goede nieuws is dat we wel een kwartiertje hierover praten, en dat je daar heel veel waardevolle tips uit kan halen voor het maken van goede video’s.

Dit is weer een veel te lang artikel aan het worden, dus ik stop ermee. Aan het eind noemt Ellen nog een aantal tips voor inspiratie. Ze noemt spontaan ook James Ellis. Dus ik kan hem hier weer vermelden in mijn actie ‘Ga-allemaal-naar-James-Ellis-luisteren’. En hij heeft sinds kort een erg goede wekelijkse nieuwsbrief.

Ellen, bedankt voor het leuke gesprek. Mooie aanvulling op de serie. 

Hier is AMC’ is een serie interviews waarin ik het vakgebied arbeidsmarktcommunicatie in de schijnwerpers wil zetten. Door met verschillende mensen te spreken die aan AMC, employer branding of recruitment marketing doen of wat ook maar in de buurt ligt doen, gaat er een serie ontstaan die de breedte van het vakgebied laat zien. En hoop ik zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken voor dit vakgebied. 

Je kunt je abonneren op de podcast via iTunesSpotify en Soundcloud. Of op elke andere plek waar jij je podcasts ophaalt. Voor iedereen die (nog) niks doet met podcasts, staan alle interviews ook op Youtube.